Τελευταίος χαιρετισμός στον Σμήναρχο (Ρ) ε.α. Δημήτρη Σύρο

Του Αντισμηνάρχου (Ρ) ε.α. Ιωάννη Κρανιά, Δντος συμβούλου ΕΑΑΑ

       Αγαπητέ φίλε, συμμαθητή και συνάδελφε Δημήτρη
       Θλιβερό το καθήκον, άχαρο το έργο του τελευταίου αποχαιρετισμού που γίνεται ποιο θλιβερό όταν πρόκειται για αποχαιρετισμό ενός αγαπητού φίλου, συμμαθητή και συνάδελφου. Θλιβερό το απρόσμενο άκουσμα, μακάρι να ήταν μόνο άκουσμα ή ψέμα. Αλλοίμονο όμως είναι αληθινό!
      Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και συνάδελφοι για να σε κατευοδώσουμε στο τελευταίο σου ταξίδι στην αιωνιότητα και ταυτόχρονα για να σου απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Όλοι εμείς είμαστε εδώ σήμερα για να σου υποσχεθούμε ότι θα σε κρατάμε πάντα στην μνήμη μας και την καρδιά μας. Σε εμένα δε έλαχε ο κλήρος για να σου απευθύνω το ύστατο χαίρε. Ο πόνος μου θολώνει τη σκέψη και δυσκολεύει τη γλώσσα και συνάμα σφραγίζει το στόμα μου. Με πολύ κουράγιο σου απευθύνω λόγια βγαλμένα από τη καρδιά και από τη ψυχή μου.
     Αγαπητέ μου Φίλε, η Μοίρα το έφερε ώστε να συναντηθούμε τη Βροχερή Δευτέρα της 21 Νοέμβριου 1967 όταν νεαροί γεμάτοι όνειρα για τη ζωή περνούσαμε την πύλη του Τατοίου για να καταταγούμε στη Σχολή Ιπταμένων Αεροπορίας (ΣΙΑ). Έκτοτε για πενήντα τρία χρόνια η φιλία μας σφυρηλατήθηκε και άντεξε στο χρόνο. Φίλε μου στα σαράντα χρόνια υπηρεσίας σου στην Πολεμική Αεροπορία γύρισες τα πέρατα του κόσμου συμμετέχοντας σε αποστολές με τα C- 130. Συμμετείχες σε αποστολές ακόμη και σε εμπόλεμες περιοχές όπως Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν. Ήσουν φιλότιμος, υπάκουος, πρόθυμος, ακούραστος και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Ξεχώριζες για τον ευαίσθητο χαρακτήρα σου και για την καλοσύνη σου. Υπήρξες το παράδειγμα της καλοσύνης, της συνεργασίας, ένας σπάνιος άνθρωπος και το υπόδειγμα Αξιωματικού. Υπήρξες ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου μας δηλαδή του Συλλόγου Αποστράτων Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων και μάλιστα διετέλεσες Ταμίας του Συλλόγου για αρκετά χρόνια.
      ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙΣ
      Στην τελευταία περίοδο της ζωής σου κτυπήθηκες, δυστυχώς, αλύπητα από τη Μοίρα με διάφορες σοβαρές αρρώστιες. Και όμως πάλεψες με δύναμη και κουράγιο και στάθηκες όρθιος μέχρι το θάνατό σου. Ένας θάνατος που δεν προήλθε δυστυχώς από κάποιο αεροπορικό ατύχημα αν και είχες συμπληρώσει χιλιάδες ώρες πτήσεις και συμμετείχες σε επικίνδυνες αποστολές αλλά ύστερα από πάλη με την επάρατο Αρρώστια. Υπήρξες ένας γενναίος αγωνιστής της ζωής.
     Τώρα που ξεκίνησε ο τελευταίο σου ταξίδι για την συνάντηση δημιουργό μας σου ευχόμαστε όλοι ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ και ας είναι ελαφρύ το Ελληνικό χώμα που θα σε σκεπάσει σε λίγο.
Στην αγαπημένη σου σύζυγο Ντίνα και τους οικείους σου εύχομαι, από τα βάθη της καρδιάς μου, την «εξ ύψους παρηγορίαν».