354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών

Η 354 Τακτικών Μεταφορών αποτελεί Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχει ως έδρα το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας και ανήκει στην 112 Πτέρυγα Μάχης.

Ιστορία

Συγκροτήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με αεροσκάφη C-47 Dakota. Ανέστειλε την λειτουργία της για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Ανασυγκροτήθηκε στις 16 Μαΐου του 1970 και αρχικά ονομαζόταν 354 Μοίρα Μεταφορών με την ονομασία " Πήγασος " . Εξοπλίστηκε με τα νεοπαραληφθέντα μεταγωγικά αεροσκάφη NORD N2501D NORATLAS Γαλλικής προέλευσης. Αρχικά η Μοίρα παρέλαβε 16 αεροσκάφη , τα οποία θα συμπλήρωναν το έργο των γερασμένων αεροσκαφών C-47 Dakota . Αργότερα παρέλαβε και άλλα 35 αεροσκάφη τα οποία μέχρι τότε εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της Γερμανικής Αεροπορίαςκαι έτσι τελικά ο αριθμός τους έφθασε στα 51.


Στις 20 Νοεμβρίου 1969 τα πρώτα πληρώματα αέρος και το τεχνικό προσωπικό πετούν προς το Wunstorf Γερμανία, την έδρα της Ακαδημίας Μεταφορικών αεροσκαφών, για την θεωρητική εκπαίδευση. Ακολούθησε η Επιχειρησιακή Εκπαίδευση η οποία πραγματοποιήθηκε στο KAUFBOREN και OLDENBURG, όπου όλο το προσωπικό εντάχθηκε σε Γερμανική Μοίρα και εκτελούσε κανονικές αποστολές.

Σε πέντε μήνες εντατικής εκπαίδευσης οι εκπαιδευόμενοι απέκτησαν τις απαιτούμενες γνώσεις για να στελεχώσουν την νέα Μοίρα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με πλήρη ασφάλεια. Πρώτος Διοικητής ήταν ο Αντισμήναρχος Ζαφείρης Λινοξυλάκης από το (15-05-1970 έως 26-06-1971) , έμβλημά της ήταν ο Πήγασος (μυθολογία). Διοικητικά και επιχειρησιακά ανήκε στο 28ο Αρχηγείο Τακτικών Αεροπορικών Δυνάμεων (ΑΤΑΔ). Αποστολή της Μοίρας ήταν η εκτέλεση των Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύντομα και παρά τις δυσκολίες η Μοίρα επανδρώθηκε πλήρως σε προσωπικό και απέκτησε τα απαιτούμενα μέσα για την εκτέλεση της αποστολής της. και αποτέλεσε πλέον την κυριότερη Μοίρα Μεταφορών. Μέσα σε οκτώ μήνες από της συστάσεώς της 354ΜΤΜ τα 14 αεροσκάφη NORD N2501D NORATLAS εκτελούσαν όλες τις αερομεταφορές της ΠΑ και των άλλων κάδων των ΕΔ καθώς και αποστολές ρίψεων αλεξιπτωτιστών και εφοδίων. Με το αεροσκάφος αυτό πραγματοποιηθήκαν και οι ρίψεις των πρώτων Ελληνίδων γυναικών αλεξιπτωτιστών. Το 1973 η Μοίρα αξιολογήθηκε με επιτυχία από το ΝΑΤΟ.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1976 μετονομάσθηκε σε "Μοίρα Τακτικών Μεταφορών" για να δηλωθεί έτσι το ευρύ φάσμα του έργου και των αποστολών της. μαζί αλλάζει και το έμβλημα της Μοίρας , Ο Πήγασος παίρνει διαφορετική μορφή. Το αποκορύφωμα της δραστηριότητας 354 Μοίρας ήταν η ηρωική αποστολή στη Κύπρο (μετά την τουρκική εισβολή) στις 21 Ιουλίου και 22, του 1974, με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ», που αργότερα καταγράφηκε ως «αποστολή αυτοκτονίας».

Τον Ιούλιο του 1980 η 354 ΜΤΜ παραδίδει τα αεροσκάφη της στην 355 ΜΤΜ και λειτουργεί ως Σμήνος Αεροσκαφών NORATLAS συνεχίζοντας την δράση της. 

Στις 18 Απριλίου του 1982, μετά από 12ετή συνεχή παρουσία, έχοντας επιτελέσει σημαντικό επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο, η λειτουργία της 354 Μ.Τ.Μ. αναστέλλεται.

 Στις 3 Ιανουαρίου του 2005 ανασυγκροτείται εκ νέου και εξοπλίζεται με τo νέο αεροσκάφος C-27J Spartan.

Φωτογραφίες από τη Μοίρα

 

Αξιολόγηση του ΝΑΤΟ 1973

Οι πρώτοι ραδιοναυτίλοι που εκπαιδεύτηκαν στα Noratlas ως Load Master στην Ελλάδα. Φαίνονται από αριστερά προς τα δεξιά Εργαζάκης Εμμανουήλ, Κοτρίδης Δημήτριος, Μοναστηρίωτης Μιχάλης, o εκπαιδευτής Ντρές Σπυρίδων με τα γυαλιά, Σγούρος χρήστος με τα γυαλιά, ανάμεσα Ντρε και Σγούρου ο Τσιφετάκης Γεώργιος, Χαρίσης Αστέριος, Τσίγκας Στέφανος και Κάβουρας Σωκράτης.